Dieta

Každý diabetik by měl vědět kolik sacharidů přijme ve stravě za den. Sacharidy by měly být rozděleny do 4 - 6-ti jídel denně. Přesné množství sacharidů ve stravě Vám určí lékař.

Jedna z možností jak se stravovat při diabetu, je používat regulovanou stravu pomocí sacharidových ekvivalentů – výměnných sacharidových jednotek (VJ). To znamená měnit složení jídelníčku podle chuti a přitom zachovat stejný obsah sacharidů. Regulovaná strava (výměnné jednotky) je vhodná pro diabetiky léčené intenzifikovaným režimem, tzn. alespoň 3 injekce inzulínu denně, kteří ovládají selfmonitoring (samostatnou kontrolu diabetu), úpravy dávek inzulínu, znají působení fyzické aktivity a práci s výměnnými jednotkami. Znamená to, že znají působení sacharidů v organizmu, jejich druh a obsah v potravinách. VJ je určité množství potraviny nebo jídla, které obsahuje vždy stejné množství sacharidů (10 g nebo 12 g sacharidů). Zkušenosti ukazují, že není mezi těmito výměnnými jednotkami významný rozdíl.

Základem pro používání VJ je znalost druhu sacharidů, jejich obsah v potravinách a jejich vliv na hladinu glykémie. Vhodné je naučit se znát výměnné jednotky podle velikosti, počtu kusů nebo počtu lžic. Jaké cukry jsou v potravinách?

Sacharidy neboli cukry (glycidy, uhlovodany, uhlohydráty, carbohydráty) jsou nejrozšířenější složkou potravy. Energetický obsah je 4 kcal (17 kJ) na 1 g. Ovlivňují hladinu glykémie a rozdělují se na cukry jednoduché a složené.

Jednoduché cukry se z diety vylučují nebo omezují podle typu diabetu. Glukóza - hroznový cukr se jako potravinářský výrobek používá při hypoglykémii (Glukopur, Lipo, Besip, Hroznový cukr, glukózový gel). Cukr ovocný – fruktóza, je obsažený hlavně v ovoci, ovocných šťávách a medu. Dále sem patří laktóza – cukr mléčný, který je obsažený v mléce a v mléčných výrobcích. Nejznámější je cukr řepný – sacharóza, užívaný ke slazení nápojů a pokrmů. Potraviny s jednoduchými cukry: cukr, med, džem, sirup, čokoláda, bonbony, sušenky, dorty a jiné cukrářské výrobky, sladké pečivo, koláče, buchty, vánočka, piškoty, coca cola, ovocné mošty, mléko polotučné i plnotučné, jogurt bílý i ovocný, acidofilní mléko, smetana apod.

Složené cukry:

Nejčastějším pomalým cukrem je škrob, který se vyskytuje především v potravinách rostlinného původu. Je obsažen v obilovinách, luštěninách, bramborách a dalších rostlinách. Potraviny se složenými cukry: pečivo, chléb tmavý i světlý, dalamánky, rýže, těstoviny, knedlíky, ovesné vločky, kroupy, krupice, mouka a ostatní mlýnské a pekárenské výrobky, brambory a výrobky z nich jako jsou bramborové knedlíky, bramborová kaše apod.

Diabetické výrobky

Speciální diabetické potraviny nejsou v dietě diabetiků nutné. Výživové potřeby diabetiků mohou být plně uspokojeny běžně dostupnými výrobky, které odpovídají zásadám racionální výživy. Navíc dia výrobky mohou být nejen značně energeticky bohaté, ale mohou mít stejný obsah sacharidů, jako jim podobné výrobky nedia. Proto: dia výrobek neznamená, že může být konzumován v neomezeném množství. Diabetik musí obsah sacharidů a energie respektovat a započítat jej do svého denního příjmu.

 výměnné jednotky zaměňovat vždy v dané skupině

pamatovat, že obsah sacharidů je sice stejný, avšak postprandiální glykémie (po jídle) může být různá, protože různé potraviny obsahují různě rychle působící sacharidy

 10 g sacharidů navíc nebo méně ve stravě vyžaduje úpravu dávky podle citlivosti inzulínu asi o 1 jednotku více nebo méně – ověřte si stanovením glykémie před jídlem a za 1 – 2 hodiny po jídle, zda tento vztah platí i pro Vás

 celková dávka VJ na jednu denní porci nemá překračovat 7 VJ/ 70 g sacharidů

 na jídla před kterými se neaplikuje inzulín, se doporučuje volit jídla ze skupiny mléčných výrobků nebo ovoce, protože nevyžadují tolik inzulínu ke zpracování

 na druhou večeři se nedoporučuje měnit navyklé dávky sacharidů ani jejich výběr vzhledem k riziku nočních hypoglykémií

Pravidla při používání regulované stravy (výměnných jednotek – VJ)

Pekárenské výrobky

Potravina 1 výměnná jednotka (10 g sacharidů)
Cornflakes 13 g
Dalamánek 20 g = 1/2 kusu
Houska obyčejná 16 g = 1/2 kusu
Chléb český 20 g = 1/2 krajíce 1 cm silný
Chléb graham 19 g
Chléb výražka 18 g
Chléb celozrnný 20 g
Knedlík bramborový 34 g = 1 plátek
Knedlík houskový 20 g = 3/4 plátku
Kroupy 13 g = 1 zarovnaná lžíce
Krupice 13 g = 1 vrchovatá lžíce
Mouka ječná 13 g = 1 vrchovatá lžíce
Mouka kukuřičná 13 g
Mouka sójová 37 g
Ovesné vločky 14 g = 2 zarovnané lžíce
Puding (prášek) 13 g
Rohlík obyčejný 16 g = 1/2 kusu
Rýže syrová 12 g = 40 g vařené = 2 mírně navršené lžíce
Suchar dietní 12 g = 1/2 kusu
Škrob bramborový 13 g
Škrob kukuřičný 13 g
Těstoviny 13 g = 40 g vařené = 2 zarovnané lžíce
Veka 16 g = 1 plátek 1 cm silný

Mléčné výrobky

Potravina 1 výměnná jednotka (10 g sacharidů)
Acidofilní mléko 200 g = 2 dl
Bikava 20 g
Jogurt bílý 110 g = 1/2 kelímku 200 g
Kefír 500 g
Mléko 2 %, 3 % 200 g = 2 dl
Podmáslí 200 g = 2 dl
Pomazánkové máslo 160 g
Syrovátka 200 g = 2 dl
Není nutno odměřovat při obvyklých dávkách:
Sýry: měkké i tvrdé sýry např. brynza, eidam, ementál, lučina, olomoucké tvarůžky, uzený sýr, žervé

Ovoce

Potravina 1 výměnná jednotka (10 g sacharidů)
Angrešt 120 g
Banán 70 g = 40 g dužiny = 1/2 malého kusu
Borůvky 75 g = 2/3 sklenky 2 dl
Broskve s peckou 100 g = 80 g dužiny
Grapefruit 160 g = 100 g dužiny
Hrušky 60 g = 1 menší kus
Jablka 65 g = 1 střední kus
Jahody čerstvé 120 g = 2/3 sklenky 2 dl
Jahody mražené 50 g
Kiwi 108 g
Maliny 70 g = 1/3 sklenky 2 dl
Mandarinky 95 g = 2 kusy
Mango 67 g
Meruňky čerstvé 100 g = 75 g dužiny (3 kusy středně velké)
Meruňky mražené 40 g
Pomeranč 110 g = 90 g dužiny
Rybíz černý 70 g
Rybíz červený 50 g
Ryngle 70 g = 60 g dužiny
Švestky čerstvé 70 g = 60 g dužiny
Švestky mražené 40 g
Třešně 65 g
Víno hroznové 55 g
Višně 65 g

Zelenina

Potravina 1 výměnná jednotka (10 g sacharidů)
Celer 140 g
Čočka 17 g = 42 g vařené = 3 vrchovaté lžíce
Brambory 50 g = 1 kus velikosti slepičího vejce
Bramborové hranolky 35 g
Bramborová kaše 75 g
Fazole 17 g = 42 g vařených = 3 vrchovaté lžíce
Fazolové lusky 131 g
Hrách 17 g = 42 g vařeného = 3 vrchovaté lžíce
Hrášek čerstvý 83 g = 6 vrchovaté lžíce
Kukuřice (klas) 53 g
Kukuřice vařená 50 g
Mrkev 100 g = 3 kusy cca 10 cm dlouhé
Meloun 250 g = 160 g dužiny
Petržel 50 g
Řepa červená 105 g
Sojové boby 38 g
Není nutno odměřovat při obvyklých dávkách:
Květák, okurky čerstvé, okurky sterilizované, papriky, rajčata, ředkvičky, salát hlávkový, špenát mrazený, zelí čerstvé, zelí kysané apod.

Cukrářské výrobky
Potravina 1 výměnná jednotka (10 g sacharidů)
Cukr 10 g = 2 kostky
Čokoláda DIA 23 g = asi 6 čtverečků (podle druhu čokolády)
Čokoláda 16 g = asi 4 čtverečky (podle druhu čokolády)
Džem 14 g = 1 čajová lžička
Bábovka třená 20 g = 1 plátek 1 cm silný
Med 12 g = 1 čajová lžička
Oplatky DIA 19 g
Piškoty dětské 14 g = 7 kusů
Rozinky 14 g
Vánočka 16 g = 1 plátek 1/2 cm silný
Zmrzlina 50 g = 1 kopeček malý
Cukrářské výrobky si mohou dovolit pacienti s přiměřenou hmotností,
kteří si kontrolují glykémie a mají je uspokojivé.

Ostatní
Potravina 1 výměnná jednotka (10 g sacharidů)
Burské oříšky neloupané 71 g
Chipsy 20 g
Hamburger 1/3 kusu
Lískové oříšky 90 g
Pistácie 50 g
Tyčinky slané 13 g = 16 kusů

Rámcové jídelní lístky:

Diabetická dieta 175g sacharidů (S)

Snídaně - 35g S

1/4l bílé kávy nebo čaj s mlékem

50g chleba nebo pečiva

50g sýra nebo tvarohu,libové uzeniny

 

Přesnídávka - 15g (S)

30g chleba

 

Oběd 40g (S)

15g rostl. tuku

10g mouky

150g zeleniny

70g masa

100g brambor   nebo  80g vařených těstovin (3 pol. lžíce)

tj. 2 pol. lžíce             70g dušené rýže ( 3 pol. lžíce)

                                  70g brmb. knedlíku (1 1/2 plátku)

                                   60g housk. knedlíku ( 2 plátky)

                                  100g vařených luštěnin (3 pol. lžíce)

                                   130g bramb. kaše ( 3 pol. lžíce)

                                    40g chleba nebo pečiva

 

Svačina - 25g S

2dcl mléka

30g chleba nebo pečiva

 

Večeře - 40g S

15g rostl. tuku

10g mouky

150g zeleniny

70g masa

příloha viz oběd

 

2. večeře - 20g S

150g zelenina nebo 40g chleba 

 

 

Diabetická dieta 225g sacharidů (S)

 

Snídaně - 40g S

1/4l bílé kávy nebo čaj s mlékem

60g chleba nebo pečiva

10g rostl. tuku

50g sýra , nebo tvarohu, lib. uzeniny

 

Přesnídávka - 15g S

30g chleba

 

Oběd 50g S

15g rostl. tuku

10g mouky

150g zeleniny

70g masa

150g brambor nebo  120g vařených těstovin (4 pol. lžíce)

tj. 4 pol. lžíce            100g dušené rýže (4 pol. lžíce)

                                  100g bramb. knedlíku (2 1/2 plátku)

                                  80g houskového knedlíku (2 1/2 plátku)

                                  140g vařených luštěnin (4 pol. lžíce)

                                  200g bramborové kaše ( 4 pol. lžíce)

                                  60g chleba nebo pečiva

 

Svačina - 30g S

2dcl mléka

40g chleba nebo pečiva

 

Večeře - 50g S

15g rostl. tuku

10g mouky

150g zeleniny

příloha viz oběd

 

2. večeře - 20g S

150g zelenina nebo 40g chleba      

 

Diabetická dieta - 275g S

 

Snídaně - 45g S

1/4l bílé kávy nebo čaj s mlékem

70g chleba nebo pečiva

15g rostl.másla

50g sýra nebo lib. uzeniny

 

Přesnídávka - 45g S

50g chleba

10g rostl. másla

 

Oběd - 65g S

20g rostl. tuku

15g mouky

150g zeleniny

70g masa

200g brambor - nebo 160g vařených těstovin (5 pol. lžic)

tj. 5 pol. lžic                140g dušené rýže ( 5 pol. lžic)

                                    140g brmb. knedlíků ( 3 1/2 plátku)

                                     110g houskového knedlíku ( 3 1/2 plátku)

                                     190g vařených luštěnin ( 5 pol.lžic)

                                      270g bramborové kaše ( 5 pol. lžic)

                                      80g chleba nebo pečiva

 

Svačina 40g S

2 dcl mléka

60g chleba

 

Večeře 60g S

20g rostl. tuku

10g mouky

150g zeleniny

70g masa

příloha viz oběd

 

2. večeře 20g S

150g zelenina nebo

40g chleba

 

Diabetická dieta 375g sacharidů

 

Snídaně - 50g S

1/4l bílé kávy nebo čaj s mlékem

80g chleba nebo pečiva

15g rostl. másla

50g sýra nebo lib. uzeniny

 

Přesnídávka - 50g S

60g chleba

10g másla

 

Oběd 80g S

20g rostl.tuku

20g mouky

150g zeleniny

70g masa

250g brombor - nebo 200g vařených těstovin ( 10 pol.lžic)

tj.6 pol.lžic                 170g dušené rýže ( 6 pol.lžic)

                                   170g bramb. knedlíků ( 4 1/2 plátku)

                                   130g houskových knedlíků (4 1/2 plátku)

                                   240g vařených luštěnin ( 6 pol. lžic)

                                   320g bramb. kaše ( 6 pol. lžic)

                                   100g chleba nebo pečiva

 

Svačina - 50g S

2dcl mléka

80g chleba

10g rostl. másla

 

Večeře - 75g S

20g rostl.tuku

15g mouky

150g zeleniny

70g masa

příloha viz oběd

 

2. večeře - 20g S

150g zelenina nebo 40g chleba

 

                                            

 


Použitá literatura: Jak (si) kontrolovat váhu a léčit obezitu při diabetu, Alexandra Jirkovská, Vladimíra Havlová, Svaz diabetiků ČR,1999; Jak(si) léčit a kontrolovat diabetes - manuál pro edukaci diabetiků, Alexandra Jirkovská a kolektiv, Svaz diabetiků ČR, 2003; Abeceda diabetu - příručka pro děti, mladé dospělé a jejich rodiče, Jan Lebl, Štěpánka Průhová a kol.